21. listopadu 2014

5 častých lezeckých chyb (jak se jich vyvarovat)

Nezřídka kdy uvidíte někoho, kdo má špatně založenou jistící pomůcku, leze "s nohou za lanem" nebo dělá jiný prohřešek, který může v lepším případě bolet. Podívejme se tedy na 5 nejčastějších zlozvyků a chyb, kterých se lezci dopouští.

1.Vzájemná kontrola před lezení je základ, který má na našem seznamu číslo jedna. Jistič kontroluje, jestli je lezec správně navázán na lano (včetně dostatečně dlouhého konce, který z navazovacího uzlu ční). Dále kontroluje řádné oblečení úvazku. Lezec pak u jističe kontroluje úvazek a jištění. Pokud je vše v pořádku, můžete lézt. Nepodceňujte tuto zdánlivou banalitu. Historkami, které pramení ze špatně provedené vzájemné kontroly, se to mezi lezci jen hemží.

2. Nošení helmy je u tradičních lezců vidět mnohem častěji než u sportovních. Nezapomínejte však na to, že i ve sportovní cestě se může lecos ulomit a padnout vám na šišku. A to co? A to bolí.
Jasně, většinou s helmou nejsme takový fešáci, ale lepší být živý s helmou než být mrtvý Adonis.

3. Přecenění sil je dalším bodem této 5. Současně s tím musíme doplnit, že nejde o podcenění svých schopností. Jde o to, že při každém lezení bychom měli zvážit všechny proměnné a poměr rizik s poměrem výsledků. Zkrátka, než do něčeho nalezete, zvažte, jestli na to máte.

4. Kvalitní jistič je základem pro lezení na laně. Pokud jistič neumí zacházet s jistící pomůckou nebo nedává pozor či v průběhu jištění stíhá oblbovat přihlížející lezkyně, neměl by to být ten, kterému svěříte svůj život.

5. Zajištění konců lan. Aby se vám nestalo, že při slaňování dopadnete až na zem, zajistěte si konce lana uzly. Například pokud jistíte kyblíkem, udělejte si +/- metr před konci lana uzel. I kdyby bylo lano krátké neproklouznete lanem a nespadnete, ale tyto pojistné uzly se zaseknou v kyblíku.

Jasně, že toto téma je mnohem širší. Rozhodně je spousta dalších chyb, jako lezení na prvním s nohou za lanem nebo slepá důvěra ke všemu jištění ve stěně. Většina těchto "malicherných" chyb se však děje z nepozornosti nebo z absence myšlení. Proto nezapomínejte u lezení přemýšlet o tom, co děláte. Pokud byste se chtěli podívat na další nešvary a disponujete angličtinou, doporučujeme článek, který nás inspirovat.

Autor nenese zodpovědnost za případné škody vzniklé používáním těchto informací.

Žádné komentáře:

Okomentovat