10. listopadu 2014

Rock Point Český pohár v boulderingu 2014 - Finále

Sport Life
V Brně se ve dnech 6.-9. listopadu žilo sportem. Brněnské výstaviště hostilo festival Sport Life 2014. To znamenalo, že celý výstavní areál byl nasycen pohybem. Pro nás byl nejzajímavější pavilon V, v něm totiž sídlil outdoor a lezení.
Pavilon V hostil kupu stánků, nicméně nás nejvíc zaujal stánek firmy Hudy, který měl jako součást i lezeckou a dry tool stěnu. Takže v Hudy stánku bylo vždy již od rána hodně veselo. Na druhou stranu jsme čekali, že lezení bude v expozici outdooru zastoupeno mnohem více. Krom Hudy stánku jsme ještě narazili na stánek našich východních bratrů Zajo, ale tím +/- končí naše nadšení. Čekali jsme toho více, snad příště.

Rock Point Český pohár v boulderingu 2014
Rock Point Český pohár v boulderingu 2014 - Finále
Nejdůležitějším a tím, proč jsme přišli, byl samotný finálový závod seriálu Rock Point Český pohár v boulderingu 2014. A ten nás nezklamal, naopak.
V sobotu 8. listopadu probíhala kvalifikace, avšak my jsme se šli podívat až na samotné finále, které proběhlo v neděli.

Z kvalifikace postoupila snad všechna očekávaná jména, takže žádné dramatické překvapení. Snad jen škoda, že se tohoto finálového kola nezúčastnil stříbrný z celé série, a sice Jakub Hlaváček. Ale netruchleme a raději se pojďme podívat na onen finálový den, kdy se borci a borkyně utkali na kolbišti BVV.

Finálové bouldery pro ženy
V neděli hned po otevření bran se lezkyně odporoučely do izolace, protože už o půl desáté startovala jejich finálová jízda. Začaly lézt v opačném pořadí, než v jakém postoupily z kvalifikace dle hesla to nejlepší na konec. Na cestě za vítězstvím se musely co nejlépe popasovat se čtyřmi boulderovými problémy. Na tomto místě hodno poděkovat staviteli, který si se stavbou bravůrně poradil.
Snad jen problematická místa v boulderu 2 a 3. Byla příliš blízko u sebe, a tak se občas stávalo, že se závodnice v nejtěžším úseku ohlížely zda nezavazí konkurentce. Ale jinak výborné a divácky atraktivní. Co jsem si všiml, tak hlavně rozběhová a skákací dvojka lidi bavila.

Katty Zachrdlová bojující ve dvojce
Celkově vzato, až na drobné detaily (čističi-nečističi), byl závod žen skvěle připraven a i výkony byly výborné. Pořadí na prvních dvou místech kopírovala celkový stav série, tedy vítězkou se stala Petra Růžičková a stříbro si odnesla Nelly Kudrová. Třetí místo si z finálového kola Českého poháru odnesla Lucie Klemšová bojující v kraťasech s kanadskou vlajkou.

Petra Růžičková na cestě k topu trojky
Po atmosférou naplněném utkání žen se boulderový sektor na slabší dvě hodinky vyprázdnil. I když ne tak docela, protože stavitelé měli plné ruce práce s předělávkou boulderů. My si zatím zašli na oběd do stánku s nápisem Klub cestovatelů. Marocká cizrnová polévka a buritos potěšily naše chuťové pohárky a my si po obědě šli pro boulderový nášup.

Přídavek byl nachystán něco po půl jedné. Na startovní listinu do finále můžu se oproti 8 ženám postavilo hned 12 borců. To nejlepší z našich boulderových balvanů se sešlo pod střechou výstaviště. Jména bratrů Stáníků,  Romana Kučery, Jana Šolce a dalších nesměla chybět ani na finálové seanci.
Finálové bouldery pro muže

Závody lezců měly celkem jinou atmosféru. Možná to bylo užaslým publikem, možná výkony, nevím, ale méně se skandovalo a tleskalo. To mi vzhledem k tomu, co borci předváděli, přišlo trochu líto. Ale neklesám na mysli a teď přistupme k závodění, u kterého byl systém stejný jako u žen. Už od spodnějších příček z kvalifikace se ukazovalo, že borci jsou do jednoho sympaťáci. Prali se jako lvi. Dojem kazili jen dva nýmandi, kteří místo čištění snad vyspávali předešlou noc. Za to jim vynadal nejen Jan Jeliga, který se snažil seč mohl, ale klouzal se, jak šusplech v zimě.

Ondřej Nevělík v akci číslo 2

Excelentní výkony předváděli borci na všech boulderech. Zajímavé bylo třeba, když jsme viděli desítku lezců si jakš takš poradit s boulderem číslo dvě. Následovali poslední dva Martin Stráník a Štěpán Stráník, a ti ne a ne dvojce přijít na zoubek. V neobyčejné formě jsme také mohli vidět Ondřeje Nevělíka, který se ve finálovém kole dostal na druhé místo.


Michal Uhříček těsně pod prvním topem
Opravdu krásný a vyrovnaný souboj, kdy do poslední chvíle nebylo jasné, jak vše dopadne. Mimořádná přehlídka talentu, píle a nátury jednotlivých lezců. Jedna radost být u toho. Takže teď snad jen k výsledkům a budeme v závěru dnešního reportu. Finále 6. kola dopadlo na prvních třech příčkách takto: 1. Martin Stáník, 2. Ondřej Nevělík a 3. Štěpán Stráník. Na celkové hodnocení seriálu však tento finálový závod neměl vliv.

Takže včerejší závod byl parádní. Díky organizátorům, moderátorovi, staviteli, příznivcům boulderingu a hlavně závodníkům za příjemný lezecký zážitek. A příští rok se budeme opět těšit.

Celou foto galerii můžet najít na našem google plus účtu.

Celkové výsledky možno dohledat na oficiálních stránkách celého závodu. http://www.boulderzavody.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat