23. listopadu 2014

Mejcup Bouldersession 2014

VUT Outdoor
VUT Outdoor 2
V sobotu 22. listopadu se konal již 19. ročník prestižních lezeckých závodů s názvem Mejcup Bouldersession. Akce proběhla v Brně, a to hned na několika místech a oficiálně se jí zúčastnilo 226 borců a 65 bab. Každý ze závodníků se musel nejprve registrovat na Kolejní ulici, která vede až k Boulder Centru VUT. Naprostá většina kvalifikačních boulderů na VUT byla umístěna pod širým nebem (pokud nepočítáme stany, které byly postaveny nad outdoorovými profily). Počasí nebylo ideální: sice nepršelo ani nesněžilo, ale teplota se pohybovala proklatě nízko. Přes to vše byla účast ohromná a naprostá většina závodníků se celkem úspěšně zahřívala horkým čajem či jinými nápoji, které jsou k tomu vhodné. Co jsme tak zaslechli, byly na tom nejhůře nohy lezců a lezkyň, doslova napěchované do těsných lezeček. To víte, zima a odkrvené části končetin zkrátka nejdou dohromady. Zde se nacházelo 13 easy boulderů, které byly i když se našly i výjimky, které daly zabrat i zkušeným lezcům. Únava i zima si postupně začaly vybírat své oběti, a karty výsledků se tak plnily čárkami a dokonce i dvojcifernými číslicemi. Výsledky si zapisovali sami sportovci, ale vzhledem k číslům, která se v nich objevila, se soutěž nesla v poctivém sportovním duchu.


VUT Indoor
Druhým záchytným bodem bylo již zmíněné Boulder Centrum VUT, kde byly 4 bouldery o obtížnosti medium/hard. Dobré na tom bylo, že lezci, kteří začali v 7 hodin venku, se v Boulder Centru zahřáli a zahnali tak počáteční chmury a nezdary. I když, jak se to vezme. Někteří vyhodnotili místní bouldery natolik těžké, že je pouze zkontrolovali pohledem z dálky a pelášili si vydobýt dobré výsledky jinam. Dalším místem, kde kvalifikace probíhala, byla lezecká stěna FreeSport. Zde mohli lezci absolvovat 5 cest o obtížnosti medium. Poslední kvalifikační zastávkou byl Boulder club Kotelna se 4 ultra hard bouldery.

Karty s výsledky museli závodníci odevzdat do 15:00 na předem určených místech VUT, Kotelna, Fléda. O tom, kdo postoupí do finále, rozhodoval počet bodů z přelezů kvalifikačních boulderů. Ve velkém finále, které probíhalo od 18:00 na Flédě, se tak utkalo 8 borců a 8 bab. Mezi nimi byly pochopitelně známé lezecké osobnosti jako Adam Ondra a Petra Růžičková, kteří jsou několikanásobnými mistry, Nelly Kudrová, bratři Stráníci a další. 

Výherci putovních trofejí se nestal nikdo jiný než Adam Ondra a v ženském zpracování Petra Růžičková. Adam se stal vítězem poprvé v r. 2006 a s letošním závodem dosáhl na první místo již sedmkrát. V ženské kategorii zvítězila Petra Růžičková, a to již počtvrté v řadě. Úctyhodným výkonem všechny zaujala i mladičká  Eliška Adamovská (r.n. 2001), která ve finále dosáhla na sedmé místo.



Adam Ondra (finále, Fléda)


Zbytek fotografií blogu Odsedka, které vznikly v dílně autora blogu - Ondřeje Soldána, si můžete prohlédnout ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat